Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011

It’s party time! Ξέρεις όμως πόσες θερμίδες έχει το ποτό σου;

Λοιπόν... Θα βγεις και φυσικά θα πιείς. Όταν το κέφι φουντώνει ούτε που σκέφτεσαι τις συνέπειες. Απλά διασκεδάζεις. Και πολύ καλά κάνεις...


Μήπως όμως -έτσι λίγο- να σκεφτείς πόσες θερμίδες έχει το κάθε ποτό; Μήπως να το μετριάσεις λίγο;

ΠΟΤΑ ΚΑΙ ΘΕΡΜΙΔΕΣ

Με τη πολύτιμη βοήθεια του Νικόλαου Κριαρά βρήκαμε τις θερμίδες για τα πιο συνηθισμένα ποτά και cocktail που θα παραγγείλεις αυτές τις γιορτές.

“Ανάλογα με το κάθε ποτό, δεχόμαστε τις ανάλογες θερμίδες. Όλα τα ποτά περιέχουν αρκετή ποσότητα ζάχαρης. Είναι πλήρως κενά, ως προς τις βιταμίνες - ίχνοστοιχεία - μέταλλα, ιδιαίτερα τα σκληρά ποτά” εξηγεί ο διαιτολόγος διατροφολόγος Νικόλαος Κριαράς

Βότκα-τζιν-ρούμι: 115 θερμίδες
1 ποτήρι μαρτίνι: 120θερμίδες
1 ποτήρι μπύρα: 110 θερμίδες
*Σημείωσε πως η μπύρα προσφέρει ιδιαίτερα ευεργετικά συστατικά στην ανάπτυξη του ανθρώπινου οργανισμού

Κρασί. Το κρασί αποδίδει διαφορετικές θερμίδες ανάλογα με το είδος του:
- 1 ποτήρι λευκό κρασί: 60 θερμίδες
- 1 ποτήρι κόκκινο: 75 θερμίδες
- 1 ποτήρι γλυκό κρασί: 140 θερμίδες
- 1 Ποτήρι Σαμπάνια: 90 θερμίδες

Λικερ/Κονιάκ: 100 θερμίδες

Cocktails : “Τα ποτά γίνονται πιο παχυντικά αν περιέχουν αναψυκτικό ή χυμούς ή αν συνδυάζονται από 2 ποτά και πάνω” εξηγεί ο Νικόλαος Κριαράς. Όλα αυτά φυσικά έχουν να σου πουν πως τα αγαπημένα σου cocktail είναι ιδιαίτερα παχυντικά.

- Pina Colada: 260 θερμίδες
- Gin & Tonic: 170 θερμίδες
- Tequila Sunrise: 190 θερμίδες
- Manhattan: 183 θερμίδες
- Margarita: 185 θερμίδες
- Cosmopolitan: 151 θερμίδες

Παραδοσιακά ποτά: Αν από την άλλη είσαι πιο πολύ του μεζέ και του παραδοσιακού θα πρέπει να ξέρεις πως ένα μόνο σφηνάκι τσίπουρο, τσικουδιά ή ούζο θα σου προσθέσει 150 θερμίδες.

Extra tip: Υπολόγισε στα παραπάνω πως κάθε τι που προσθέτεις στο ποτό σου αυξάνει τις θερμίδες. Αν λοιπόν θέλεις να προσθέσεις αναψυκτικό στο ποτό σου, αυτό σημαίνει 80 θερμίδες. Αντίστοιχα κάποιος χυμός δίνει επιπλέον 30 θερμίδες.

ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΞΗΡΟΥΣ ΚΑΡΠΟΥΣ;

Πόσες φορές μπόρεσες να αντισταθείς στα αλμυρά φυστίκια που συνοδεύουν το ποτό σου; Ή ακόμη στις λαχταριστές πράσινες ελιές που σου σερβίρουν μαζί του; Μόλις 10 ξηροί καρποί έχουν 130 θερμίδες, ενώ και οι ελιές – 6 ελιές – θα σου προσθέσουν 40 θερμίδες.

ΜΕΤΡΗΣΕ ΜΟΝΗ ΣΟΥ ΤΙΣ ΘΕΡΜΙΔΕΣ

Συμβουλέψου τις πληροφορίες στο μπουκάλι, οι οποίες και θα σου δώσουν τον βαθμό του αλκοόλ επί τις εκατό. Πολλαπλασίασε λοιπόν την ποσότητα του αλκοόλ σε ml (συνήθως ένα ποτό είναι 100 ml) με τον βαθμό του αλκοόλ και διαίρεσε το αποτέλεσμα με το 100. Πολλαπλασιάζοντας το αποτέλεσμα αυτό με τον αριθμό 7, θα βρεις ακριβώς πόσες θερμίδες έχει το ποτό σου.