Στη μελέτη που έγινε από το 1999 έως το 2006, συμμετείχαν 6.000 ενήλικες άνδρες και γυναίκες και βρέθηκε ότι από τη ζάχαρη που περιέχονται στα είδη διατροφής, όπως χυμοί, σάντουιτς, αναψυκτικά κ.ά. χωρίς να το γνωρίζουμε προσλαμβάνουμε καθημερινά από 46 έως 3 κουτάλια του γλυκού ζάχαρη.
Δεν καταμετρήθηκε η ζάχαρη που προσλαμβάνεται καθημερινά από...
φυσικές πηγές όπως είναι τα φρούτα και οι φυσικοί φρεσκοστυμμένοι χυμοί.
«Είναι ιδιαιτέρως σημαντικό να διαβάζουμε τις ετικέτες των τροφίμων, όχι μόνο για τα λιπαρά και τις θερμίδες, αλλά και για τα γλυκαντικά συστατικά που περιέχουν και να προσέχουμε την καθημερινή πρόσληψη», εξηγεί η καθηγήτρια MiriamVosαπό την παιδιατρική ομάδα της Ιατρικής Σχολής Emoryστις ΗΠΑ.
Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of American Medical Association.
Περισσότερη ζάχαρη και αλάτι και στα δημητριακά
Την ίδια στιγμή, έτερη έρευνα που έγινε από βρετανούς επιστήμονες, απέδειξε πως κάποια δημητριακά (δείτε εδώ τη λίστα) που πωλούνται ως διαιτητικά ή υγιεινά περιέχουν περισσότερη ζάχαρη από ότι οι λουκουμάδες, κέικ, παγωτά και άλλα «δηλωμένα» γλυκά επιδόρπια.
«Οι καταναλωτές πιστεύουν ότι τα δημητριακά είναι υγιεινή επιλογή απλώς και μόνο επειδή τα περισσότερα από αυτά προβάλλονται από τους μηχανισμούς προώθησης ως πιο υγιεινά από τα υπόλοιπα προϊόντα» εξηγεί ο εκπρόσωπος της «supermarket.co.uk», βρετανικής οργάνωσης καταναλωτών , που διεξήγαγε την έρευνα.
Η έρευνα έδειξε επίσης ότι όχι μόνο η ζάχαρη, αλλά και το αλάτι ήταν περισσότερο από τα αναμενόμενα επίπεδα σε πολλές μάρκες δημητριακών.