Πέμπτη, 25 Αυγούστου 2011

ΤΑ 10 ΜΥΣΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΤΩΝ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

  •  Το ραπανάκι, εκτός από την όρεξη, συμβάλλει στην καλύτερη διαδικασία της πέψης και στην καλύτερη λειτουργία της χολής. Χρησιμοποιήστε το ωμό σε σαλάτες ή μαγειρέψτε το για να δώσετε εντονότερη γεύση στο φαγητό σας. Το φύλλα του περιέχουν υψηλά ποσοστά βιταμίνης C, οπότε μπορείτε να πλύνετε και να τα χρησιμοποιήσετε στη σαλάτα σας.
  • Τα μανιτάρια εμπεριέχουν σε σημαντικά ποσά ένα άκρως απαραίτητο ιχνοστοιχείο, το χαλκό. Ο χαλκός μαζί με τη βιταμίνη C συμβάλλει στο σχηματισμό της ελαστίνης, μιας πρωτεΐνης της επιδερμίδας που είναι υπεύθυνη για την ελαστικότητά της. 
  • Τα κρεμμύδια αποτελούν μια από τις καλύτερες πηγές κερκετίνης. Η κερκετίνη παράγεται από το κρεμμύδι, αποθηκεύεται στα εξωτερικά του τμήματα και το προστατεύει από την οξείδωση. Για τον άνθρωπο αποτελεί ισχυρό αντιοξειδωτικό και αντιισταμινικό.
  •  Τα πράσα χάρη στη σύνθεσή τους συμβάλλουν στην καλύτερη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρων στο αίμα. Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε οξαλικά, πρέπει να αποφεύγεται η κατανάλωσή τους από άτομα με προβλήματα στα νεφρά ή στη χολή. 
  • Το καρότο είναι το τρόφιμο με τη μεγαλύτερη ποσότητα προβιταμίνης Α. Η τακτική κατανάλωση μπορεί να βελτιώσει την όραση αλλά και να προσφέρει αντιοξειδωτική προστασία. Καταναλώστε τα σε μορφή χυμού, ωμά σε σαλάτα ή μαγειρεμένα μαζί με όσπρια, με άλλα λαχανικά σε μορφή λαδερού ή με κρέας, ψάρι ή κοτόπουλο. 
  • Ο μαϊντανός δρα ως φυσικό διουρητικό. Ενεργοποιεί την όρεξη, ενώ παράλληλα βελτιώνει τη λειτουργία του ήπατος. Μπορείτε να το καταναλώσετε ωμό σε σαλάτες ή ψιλοκομμένο μέσα στην κατσαρόλα με κρέας ή ψάρι. Επίσης, μπορείτε να τον χρησιμοποιήσετε φρεσκοκομμένο απευθείας πάνω στην επιδερμίδα, αφού παρουσιάζει αντιγηραντικές ιδιότητες. 
  • Ο άνηθος  είναι ιδανικός για θηλάζουσες μητέρες, αφού τα αρωματικά συστατικά του φαίνετε να περνούν στο γάλα βελτιώνοντας τη γεύση. 
  • Επιστημονικές μελέτες αποδεικνύουν επιδράσεις της αγκινάρας στη βελτίωση της λειτουργίας του ήπατος. Οι ιδιότητες αυτές οφείλονται κυρίως σε μια ουσία της αγκινάρας, γνωστή ως κυναρίνη, η οποία αποδείχτηκε ευεργετική σε καταστάσεις λιπώδους διήθησης του συκωτιού (‘λίπος στο συκώτι’). Επίσης βοηθούν στη διατήρηση της καλής λειτουργίας του πεπτικού συστήματος χάρη στην πολύ πλούσια περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες. Περιέχουν αξιοσημείωτες ποσότητες της γνωστής σε όλους μας βιταμίνη C, η οποία ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό. 
  • Τα σπαράγγια είναι ένα λαχανικό με έντονες διουρητικές ιδιότητες. Χάρη στην υψηλή τους περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και στο μικρό χρόνο βρασμού, η κατανάλωση τους βελτιώνει την εντερική λειτουργία. Όμως λόγω της περιεχόμενης ασπαραγίνης, πρέπει να αποφεύγονται από άτομα με ρευματοειδή αρθρίτιδα ή κυστίτιδα. 
  • Η γλιστρίδα είναι ένα από τα λίγα λαχανικά που αποδίδει σημαντικές ποσότητες ωμέγα λιπαρών οξέων. Η επαρκής πρόσληψή της έχει συσχετισθεί με την αντιγήρανση, τη μείωση των λιπιδίων και την καλύτερη εγκεφαλική λειτουργία. Χρησιμοποιήστε τη στη χωριάτικη σαλάτα ή αναμείξτε την με άπαχο γιαούρτι και σκόρδο για ένα ωραίο συνοδευτικό πιάτο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου