Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΟΜΑΔΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ


Το κλειδί μιας σωστής διατροφής είναι πρώτα απ' όλα η ποικιλία: να τρώει δηλαδή κανείς κάθε μέρα από όλες τις ομάδες τροφίμων που αναφέρονται παρακάτω, και που περιέχουν σε διαφορετικές κάθε φορά ποσότητες τα διατροφικά στοιχεία.
Τα διατροφικά στοιχεία είναι: λευκώματα (πρωτεΐνες), υδατάνθρακες (ζάχαρα), λιπίδια, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και νερό. Τα τρόφιμα, ανάλογα με την προέλευση τους και, την περιεκτικότητα τους στα παραπάνω στοιχεία, τα κατατάσσουμε σε 5 ομάδες. Κάθε ομάδα έχει ορισμένα διατροφικά χαρακτηριστικά.
Ομάδα 1: ψωμί, δημητριακά, όσπρια.           
Ομάδα 2: λαχανικά, φρούτα.
Ομάδα 3: γάλα, τυρί, γιαούρτι.
Ομάδα 4: κρέας, ψάρι, αβγό.
Ομάδα 5: λιπίδια.
Παρακάτω αναφέρονται αδρά ποια τρόφιμα ανήκουν στην κάθε ομάδα τροφίμων και δίνονται κάποιες πληροφορίες για την καλύτερη κατανάλωση από την κάθε ομάδα.
Ομάδα 1: ψωμί, δημητριακά, όσπρια.
Τα τρόφιμα αυτής της κατηγορίας αποτελούν τη βάση της διατροφικής πυραμίδας. Περιέχουν υδατάνθρακες, βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Χωρίζονται σε ολικής άλεσης και επεξεργασμένα. Η διαφορά τους βρίσκεται στον τρόπο παραγωγής τους. 
Ομάδα 2: λαχανικά, φρούτα.
Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι ο ιδανικός συνδυασμός υδατανθράκων, βιταμινών, ιχνοστοιχείων και φυτικών ινών. Μας παρέχουν ενέργεια, ισχυροποιούν το ανοσοποιητικό μας σύστημα και συμβάλλουν στην καλή υγεία του δέρματός μας προσδίδοντας ζωντάνια.
Ομάδα 3: γάλα, τυρί, γιαούρτι.
Είναι τρόφιμα με μεγάλη θρεπτική αξία και πλούσια σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας. Περιέχουν ουσίες που συντελούν στην ανάπτυξη του σώματος αλλά έχουν επιπρόσθετα το ασβέστιο που κάνει γερά κόκκαλα και δόντια και βοηθάει στην ανάπτυξη των νέων. Περιέχουν ακόμη βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Πρέπει να υπάρχουν καθημερινά στη διατροφή σε ποικίλες μορφές, όπως γάλα, γιαούρτι, τυριά, κρέμες.
Ομάδα 4: κρέας, ψάρι, αυγό.
Οι τροφές αυτής της ομάδας μας προσφέρουν πρωτεΐνες, βιταμίνες, μέταλλα και λίπη. Το κρέας θεωρείται βασική τροφή για τα αμινοξέα που περιέχει, αλλά πρέπει να καταναλώνεται σε μικρές ποσότητες. Η υπερκατανάλωση του οδηγεί σε προβλήματα στην υγεία μας. Πρέπει να προτιμούμε το λευκό κρέας (ψάρι, κοτόπουλο, γαλοπούλα, κουνέλι) αντί για κόκκινο (χοιρινό, μοσχάρι), επειδή περιέχει λιγότερα λιπαρά.
Ομάδα 5: λίπη
Τα λίπη είναι απαραίτητα για ένα υγιές σώμα, παρέχοντας μια πηγή ενέργειας και την υλοποίηση ζωτικής σημασίας θρεπτικών ουσιών. Διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην παρασκευή και το μαγείρεμα των τροφίμων. Για την καλή υγεία, είναι απαραίτητο να δοθεί προσοχή τόσο το συνολικό ποσό όσο και το είδος των λιπών στη διατροφή. Η υπερβολική κατανάλωση των λιπών γενικά αλλά και ειδικότερα των κορεσμένων αποτελεί σημαντικό παράγοντα που επηρεάζει την ανάπτυξη ασθενειών (στεφανιαία νόσος, παχυσαρκία).
Υπάρχει όμως και μια ακόμα ουσία που την καταναλώνουμε καθημερινά και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της διατροφής μας, το νερό. Είναι σκόπιμο να γνωρίζουμε ότι το 65% του σώματός μας αποτελείται από νερό. Αυτό χρησιμεύει στη μεταφορά άλλων συστατικών, απομακρύνει τα υπολείμματα των τροφών και ρυθμίζει την θερμοκρασία του σώματος.

Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2011

ΚΟΛΑΤΣΙΟ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ;


Οι ηλιόλουστες μέρες του καλοκαιριού πέρασαν, ήρθε το φθινόπωρο και μαζί με αυτό ξεκίνησαν τα ‘βάσανα’ των μαθητών. Η νέα σχολική χρονιά έφτασε! Οι μαθητές πρέπει να επιστρέψουν στα θρανία, ενώ οι γονείς πρέπει να σκεφτούν σοβαρά τη διατροφή των παιδιών τους. Είναι απαραίτητο να γνωρίζουν ότι η απόδοση των μαθητών εξαρτάται από ένα καλό πρωινό.
Γιατί είναι απαραίτητο το πρωινό;
  • Παιδιά που προσλαμβάνουν ένα πλήρες πρωινό καλύπτουν σε μεγαλύτερο ποσοστό τις ανάγκες τους σε θρεπτικά συστατικά. 
  • Παιδιά που προσλαμβάνουν πρωινό έχουν λιγότερες πιθανότητες να γίνουν παχύσαρκα. 
  • Τα ποσοστά της παιδικής παχυσαρκίας έχουν σχεδόν διπλασιαστεί τα τελευταία 20 χρόνια τόσο σε Ευρώπη όσο και σε Αμερική, ενώ τα Ελληνόπουλα είναι τα πιο παχύσαρκα παιδιά στην Ευρώπη. Έχει φανεί πως τα παιδιά που τρώνε συστηματικά το πρωινό γεύμα έχουν μέχρι και 30% λιγότερες πιθανότητες να γίνουν παχύσαρκα.
ΙΔΕΕΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΠΛΗΡΕΣ ΠΡΩΙΝΟ 
  • Γάλα με δημητριακά ολικής άλεσης και αποξηραμένα φρούτα.
  • Γιαούρτι με φρυγανιές ολικής άλεσης και μέλι. 
  • Γάλα με ένα κομμάτι κέικ σπιτικό και 1 φρούτο. 
  • Γάλα με ψωμί πολύσπορο με βιτάμ και μέλι ή μαρμελάδα σπιτική.
ΙΔΕΕΣ ΓΙΑ ΣΝΑΚ
Κάθε μέρα και ένα καινούριο σνακ! Να θυμάστε ότι τα παιδιά θέλουν αλλαγές και χρώμα στο γεύμα τους. Φτιάξτε σάντουιτς τα οποία θα περιέχουν τροφές που αρέσουν στο παιδί σας. Παρακάτω υπάρχουν κάποια παραδείγματα:
  • 2 φέτες ψωμί ολικής άλεσης με 1 αυγό βραστό, 1 φέτα κασέρι και τομάτα. 
  • Αραβική πίτα με κασέρι, γαλοπούλα, μαρούλι. 
  • Σπιτική πίτσα με κασέρι και λαχανικά. 
  • Ψωμάκι ολικής άλεσης με φυστικοβούτυρο, μέλι, σπιτική μαρμελάδα και μπορείτε να προσθέσετε τριμμένους ξηρούς καρπούς. 
  • Σταφιδόψωμο. 
  • Κουλούρι πολύσπορο. 
  • Σάντουιτς ολικής άλεσης με τόνο ή φιλέτο κοτόπουλο και τομάτα. 
  • Παστέλι με 1 φρούτο. 
  • Μπάρα δημητριακών με αποξηραμένα φρούτα και ξηρούς καρπούς (κατά προτίμηση σπιτική). 
  • Σπιτικά μπισκότα με αλεύρι ολικής άλεσης και σουσάμι ή ξηρούς καρπούς. 
  • Σπιτική σπανακόπιτα, τυρόπιτα, κολοκυθόπιτα.
Καλή σχολική χρονιά λοιπόν με ένα υγιεινό πρωινό και ένα θρεπτικό σνακ!